Skip to main content

Takı Neden Kararır?

Takılar geçmişten beri çoğunlukla metal kullanarak ve metali işleyerek üretilmiş ve kullanılmıştır. Bunun sebebi metalin, takı tasarımında avantajlı yanlarının olmasıdır. Gerek parlaklık seviyesi, gerek şekil verebilme özgürlüğünü sağlaması sebebiyle tercihen metalik materyaller kullanılır. Takılarda metal kullanmanın büyük avantajları olduğu gibi negatif sonuçlar doğurabilen olumsuz tarafları da vardır.

925 Gümüş Takılar Kararır mı? 

Gümüş, doğası gereği metal olduğundan, aşınma oranına bağlı olarak kararan bir materyaldir. Fakat bu durum farklı şartlara ve koşullara bağlı olarak değişkendir. Örneğin, gümüş vücutta terlemeye bağlı olarak kararabilen bir yapıdadır. 

Fakat bu durum bazı insanlarda geçerli değildir ve ter ile temas etmesi durumunda bile kararma yapmayabilir. 

Gümüşün kararıp kararmaması durumu şu etmenler tarafından belirlenerek ortaya çıkar:

  • Vücudun ürettiği ter miktarı,
  • Üretilen terin içeriğindeki asit miktarı,

Ayrıca kişi tarafından üretilen terin içeriğindeki asit miktarını belirleyen faktörler de mevcuttur:

  • Kişinin cinsiyeti, yaşı, genetik yapısı vb.
  • Terin asidik seviyesini etkileyen sağlık durumları,
  • Beslenme alışkanlıkları,
  • Fiziksel aktivite düzeyleri,
  • Hormonal değişkenler,
  • İlaç ve takviyeler,
  • Sıcaklık, nem vb. çevresel faktörler

olmak üzere farklılık gösterir. Bu farklılıklardan kaynaklı terdeki asit miktarı azalıp artabilir. Ter oranındaki artış ya da azalış miktarı ise takının kararma durumunu olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilir. Çünkü ter, içeriğindeki asit dolayısıyla herhangi bir materyali zamanla aşındırabilir. Bu da kişinin takıyı kullanım durumuna ve şartlarına bağlıdır. 

Kaplama Pirinç Takılar Kararır mı?


Pirinç, doğası gereği oldukça sert ve paslanmaz bir yapıya sahip olduğundan takı üretimine uygun bir metaldir. Sertliği kullanılarak, şekil verme konusunda etkili çalışmayla figür ön plana çıkarılabilir. Ek olarak, paslanmaz yapısı ise insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir tehdit barındırmaz. Pirinç takılar Joymomento’nun üretim sürecinde değerli Zanaatkar ustalar tarafından işlendikten hemen sonra cila işleminden geçerler. Ardından kaplama aşamasına girerek istenilen görünüme dönüşerek Joymomento’yu tercih eden müşterileri için stoklarında yerlerini alırlar. Kaplama aşamasında pirinç metaller gümüş ya da altın havuzuna sokularak saf gümüş veya altın ile banyo yaptırılarak yıkanırlar. Banyo aşamasında ürünler, yüzeylerine kaplama yapılarak gümüş ya da altın görünümü kazanır.

Takıların Kararması Nasıl Önlenir, Mümkün mü?

Takı kullanma sürecinde takının, ciltle temas etmesinden etkilenerek belirli ölçüde kararabilir. Bu durumun yaşanmaması için biz takı üretim sürecinde yüzeylerin kaplanması aşamasından hemen sonra tüm parçalar özel bir koruma işleminden geçer. Buradaki amaç, takılarımızı parlatarak altın veya gümüş ile kapladığımız Joymomento takılarının kaplama kalitesini iyileştirmek ve güçlendirmektir. Bu aşamadaki hedefimiz ise, daha uzun süreler kullanım sağlaması adına ürünü kullanıma iyice hazır hale getirmektir.
Joymomento, takılarında uzun süreli kullanımı ve eşsiz tasarımı vaad eder. 🫡

Takıda Materyal Seçimi

Metaller, içeriğine göre birbirinden farklı, ve oran olarak birbirine bağlı birbirinden ayrı seçenekler sunar. Her zaman için önemli olan kullanılacak metalin hangi alanda ve ne amaçla kullanılacağıdır. Takı üretimindeki materyallerin seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, metalin kullanılabilirliğidir. Takılar insan tenine temas eden materyaller oldukları için bu durum önceden düşünülerek hareket edilmelidir ve sağlığa zararı olabilecek herhangi metalin kullanımından kaçınılmalıdır. Bir diğer önemli konu ise, moda sektöründe önemli bir paya sahip takıların, sürdürülebilirliği ön plandaki metaller tarafından üretilmesidir. Sonuç olarak, takıların üretiminde kullanılabilecek metallerin sayısı bu şartlar göz önüne alındığında sınırlıdır.
Takı üretiminde kullanılan materyaller; has altın, som gümüş, paslanmaz çelik, bronz ve pirinçtir. Yukarıda bahsedildiği gibi takılarda materyal seçiminde cilt ile temasında olumsuz bir sonuç doğurmamasına ve materyalin sürdürülebilir olmasına dikkat edilmelidir. Metaller, içeriklerine göre birbirinden ayrılarak çeşitlilik gösterdiğinden içeriğinde mevcut her bir materyalin takı üretimi için kullanılabilir olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Altın ve gümüş gibi geçmişten günümüze dek en sık kullanılan materyaller, ten ile temasında insan sağlığına zararı olmayan materyallerdir. Ek olarak pirinç, çelik ve titanyum gibi içerisindeki materyaller dolayısıyla paslanmayan bir yapıya sahip metaller de insan sağlığına zararı olmayan metallerdir. Dolayısıyla takı üretiminde sıklıkla kullanılanılabilen metallerdir.

Takı Alerjisi Neden Olur? Çözümleri Neler?
Önceki Yazı

A’dan Z’ye 925 Ayar Gümüş Nedir?
Sonraki Yazı