Skip to main content

925 Ayar Gümüş Nedir?

A’dan Z’ye 925 Ayar Gümüş Nedir? Özellikleri Neler?

Gümüş takılar genel olarak ışıltılı ve dikkat çekicidir. Yine de aksesuar ve takılar söz konusu olunca bunların üretildiği materyaller de merak konusudur. Bunlar arasında 925 ayar gümüş nedir bakıldığında; takılarda ve dekoratif ev eşyalarında sıklıkla kullanılan metal alaşımlardır. Dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü 925 ayar gümüşlerin en karakteristik özellikleri arasındadır. Peki tüm bunlar ne demek oluyor? Gümüşte 925 ne demek veya 925 ayar gümüş iyi mi? Tüm merak ettiklerini içeriğimizde bir araya getirdik! Keyifli okumalar…

925 Ayar Gümüş Ne Demek?

Gümüş çeşitleri arasında 925 ayar gümüş nedir bakarsak; saf gümüşün bakır veya başka bir metalle harmanlanmasıyla oluşturulan metal alaşımdır. “Som gümüş” olarak da bilinen bu materyaller, %92,5 saf gümüş ve %7,5 diğer metallerden (genellikle bakır veya çinko) oluşan bir alaşımı ifade eder. Alaşım; esasen iki (veya daha fazla) elementin karışımıdır. Gümüş parçalar da genellikle orijinalliğini belirtmek için 925 ile damgalanır. Dolayısıyla 925 ayar gümüş ne kadar saf merak ediyorsan; bu materyaller %92,5 oranında saf gümüştür.

Peki gümüşün diğer metaller ile bir araya getirilmesinin sebebi nedir? Çok basit: Saf gümüş reaktif değildir ancak bakır ya da çinko gibi metaller ile harmanlanması onu değişime daha duyarlı hale getirir. Böylece 925 ayar gümüşler, saf gümüşe kıyasla kararmaya karşı daha dayanıklıdır. Metal ilavesi alaşımın sertliğini artırdığı için 925 ayar gümüşler, takı ve aksesuar yapımı için çok daha dayanıklı bir malzemedir. Bir başka deyişle; gümüşün diğer metaller ile karıştırılmasının sebebi saf gümüşün yumuşak olmasıdır. Gümüşe başka metallerin eklenmesi sertliği artırdığından mücevher ve gümüş takıların kullanımını daha uygun ve dayanıklı hale getirir.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve dünyanın çoğu; %92,5 gümüş ila %7,5 bakır veya diğer alaşımlardan oluşan gümüş standardını uygulamakta. Ancak başka standartlar da vardır. Mesela Fransa da dahil olmak üzere bazı ülkelerde standart %95’tir fakat en yaygın olanı %92,5’tir.

Neden %92,5 Yerine %100 Gümüş Değil?

%100 saf gümüş son derece yumuşaktır. Bu nedenle hasar görmeye daha eğilimlidir. Bu da saf gümüşten elde edilen takı, aksesuar ve mücevherlerin daha çabuk kararmasına neden olabilir. Performansını ve dayanıklılığını arttırmak için ise genellikle diğer metallerle alaşımlanır. Alaşımlar, gümüşün dayanıklılığını, hasara ve kararmaya karşı direncini artırarak fiziksel özelliklerini geliştirebilir. Dolayısıyla 925 ayar gümüş kaliteli midir diye soruyorsan evet; mücevher ve takı yapımında en yaygın ve iyi ayarlardan biri 925 ayardır.

925 Ayar Gümüşün Özellikleri

  • 925 ayar gümüş, parlak ve gösterişli bir görünüme sahiptir.
  • %92,5 saf gümüş ve %7,5 diğer metallerden (genellikle bakır veya çinko) oluşur.
  • %7,5 oranında diğer metaller ile birleştirildiği için daha dayanıklıdır.
  • 925 damgalı gümüş takı, kararma sorunu yaşamadan uzun yıllar dayanabilir.
  • %92,5’i gümüşten oluştuğundan saflık düzeyi %92,5’tir.
  • Gümüşün parlaklığı ve zarafeti onu göz alıcı bir aksesuar parçası hâline getirir.
  • Diğer çeşitlere göre daha uygun fiyatlıdır.

Kullanılan Ekstra Metaller Nelerdir?

Yukarıda bahsi geçtiği üzere 925 ayar gümüşte (som gümüşte) kullanılan en yaygın metallerden biri bakırdır. Ancak çinko, germanyum, silikon veya bor gibi diğer çeşitli maddeler de kullanılabilir. Bu metaller genel olarak yangın lekelerine karşı direncin azaltılması ve korozyona daha az duyarlı hale getirilmesi de dahil olmak üzere, çeşitli özelliklerin geliştirilmesi için kullanılır.

925 Ayar Gümüş Kararır mı?

Gelelim 925 ayar gümüş paslanır mı ya da kararır mı sorusuna… 925 ayar gümüş takılar %92,5 gümüş içerir, bu da kararma olasılığının daha düşük olacağı veya bir parçaya göre daha yavaş kararacağı anlamına gelebilir. Ancak başta bakır olmak üzere diğer metallerden bazıları, havadaki nemle etkileşime girdiğinde saf gümüşün zamanla kararmasına neden olabilir.

Bunun yanı sıra gümüş elementinin bizzat kendisi de kararmaya yatkındır. Bu bir hata olmayıp doğal bir süreçtir fakat kararma süresi uzatılabilir. Örneğin, nemli ve rutubetli bir alanda duran gümüş takılar bir gün içerisinde dahi kararabilir. Bunun nedeni havada bulunan hidrojen, kükürt ile sülfürik maddeleridir. Bu gibi ortamlarda gümüş takıların muhafaza edilmemesi, belli aralıklarla gümüşün parlatılması kararmaya karşı yaygın yöntemlerdir.

925 Ayar Gümüş ile Paslanmaz Çelik Arasındaki Fark Nedir?

Som gümüş bir parça da olsa benzersiz bir yüzeye sahiptir ve paslanmaz çelikten daha zarif kabul edilir. Bu özelliği gereği gümüş takılar, uzun zamandır trendlerdeki yerini koruyor. Bununla beraber paslanmaz çelik, birçok açıdan daha dayanıklıdır.

925 Ayar Gümüş Nasıl Anlaşılır?

Gümüş takılarda ayarı belirten 925 damgası hemen her üründe bulunur. Genellikle bu damga yoluyla ürünün 925 ayar gümüş olduğu anlaşılabilir. Bu ürünlerde genellikle “sterling” yazısı vardır ve bu ifade, ürünün %92,5 saf gümüş olduğunu gösterir. Ancak bu damganın bulunduğu ürünler kesinlikle gümüştür, demek de güçtür.

Gümüş Takılar Nasıl Temizlenir?

Gümüşün temizliği gayet basittir. Takıları gümüş cilası ya da parlatma beziyle silebilirsin. Yahut ılık su, hafif bulaşık sabunu ve yumuşak bir diş fırçasıyla da hafifçe fırçalayabilirsin. Sabunlu bir diş fırçası, ara sıra yapılan derin temizlikler için iyi bir yöntemdir fakat cila beziyle silmek, daha yumuşak olduğundan düzenli ve süreklilik gösteren temizlikte daha ideal olabilir.

925 Ayar Gümüş Joymomento Parçaları

  • Talian Gümüş Zincir Bileklik

    1.200,00
  • Talian Gümüş Zincir Kolye

    1.400,00
  • 925 Halka Gümüş Küpe

    640,00
  • Asking Gümüş Zincir Bileklik

    510,00

Takı Ölçüsü Hesaplama
Önceki Yazı

Takı Kararması
Sonraki Yazı